resurse

Calusuri și bătături

Bătătura este o îngroșare sau o acumulare de piele dură în apropierea unei zone osoase a degetului de la picior sau între degete, dar pot fi prezente și maini, sunt zone ale pielii unde se produce o acumulare de cheratină cauzată de compactarea celulelor inerte ale epidermei ca răspuns al unui stimul, de obicei frecare sau atingere repetată. Bătăturile sunt un mecanism natural de apărare al organismului care din cauza unor încălțăminte nepotrivite sau deteriorate sau a unui mers defectuos pielea este supusă unei greutăți sau uzuri mari. Bătăturile interdigitale pot apărea datorită presiunii exercitate de oasele falange asupra pielii din cauza încălțăminte. Atât pantofii prea largi cât și cei prea strâmți pot determina bataturi. De asemenea purtarea tocurilor înalte, a pantofilor inconfortabili sau pantofilor care au o dimensiune greșită, purtarea pantofilor direct pe piele, ridicarea greutăților mari, exersarea la un instrument muzical.

Un calus este o piele tare, de obicei pe partea inferioară a piciorului. Calusurile sunt cauzate de o distribuție neuniformă a greutății, în general pe partea inferioară a piciorului sau călcâiului dar se pot forma  și la nivelul mainilor sau oriunde se exercita o presiune asupra pielii, cum ar fi in coate sau genunchi. Este normal să aveți niște calusuri pe tălpile picioarelor.

Bătăturile și calusurile sunt zone care pot fi dureroase.

Bătăturile și calusurile nu sunt adesea grave și există lucruri pe care le puteți încerca pentru a scăpa de ele sau pentru a preveni reapariția lor.

Ce puteți face în privința bătăturilor și calusurilor:

  • După baie sau duș, în timp ce pielea este încă moale, folosește o piatră ponce, o pilă specială pentru a netezi și îndepărta ușor acumularea țesutului. Puteți utiliza, de asemenea diferite preparate farmaceutice/cosmetice. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie tratamente pentru a înmuia calusul sau puteți consulta un medic dermatolog.
  • Pentru a evita dezvoltarea bătăturile, asigurați-vă că purtați încălțăminte adecvată suficient de largă și comodă, cu talpă joasă și moale, care nu se freacă, verificați potrivirea lățimii patofului, înmuiați bătăturile și calusurile în apă caldă, utilizați în mod regulat o piatră ponce pentru a îndepărta pielea întărită, hidratați-vă pentru a ajuta la menținerea pielii moi.

Ce nu trebuie să faceți:

  • Nu încercați să tăiați singuri bătăturile sau calusurile, nu parcurgeți distanțe mari pe jos și nu stați în picioare prea mult timp, nu purtați tocuri înalte sau pantofi strâmți, nu mergeți desculți.

Puteți întreba un medic sau farmacist despre: produse disponibile pentru tratarea bătăturilor sau calusurilor, metode de calmare a durerii.

Important: Consultați medicul de familie sau un medic specialist dacă credeți că aveți o bătătură sau un calus și: aveți diabet, aveți boli de inimă sau probleme cu circulația, sângerați sau aveți puroi, nu s-a îmbunătățit situația după ce v-ați tratat acasă timp de 3 săptămâni, durerea este severă sau vă împiedică să vă desfășurați activitățile normale. Aceste situații pot îngreuna problemele.

Tratamentul de la un specialist:

Un specialist , poate să ofere tratamente precum: tăierea bătăturii sau a calusului, aplicarea de plasturi pentru a ajuta la înmuierea pielii dure, astfel încât să poată fi îndepărtată, tampoane moi sau talpi speciale, pentru a scădea presiunea pe zona dureroasă a piciorului.

Care este diferența dintre bătătură și calus?

Bătătura este o acumulare de piele dură în apropierea unei zone osoase a degetului sau între degetele de la picioare. Poate fi cauzată de presiunea încălțămintei, care se freacă de degetele de la picioare sau poate cauza frecare între degetele de la picioare. Calusul este o piele tare, de obicei pe partea inferioară a piciorului.

Bătăturile și calusurile trec de la sine?

Pielea încearcă să se protejeze de frecare sau presiune prin îngroșare și întărire. La persoanele sănătoase, bătăturile și calusurile dispar în cele din urmă odată ce este înlăturată cauza, cum ar fi purtând pantofi sau mănuși adecvate. Bătăturile și calusurile nu sunt grave pentru majoritatea oamenilor.

Disclaimer: aceste informații au caracter general și nu trebuie luate ca diagnostic. Toate întrebările și problemele trebuie adresate medicului, pentru a putea primi pentru a va informa cu privire la sănătatea dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *