resurse

Piciorul plat

Piciorul plat este un fenomen biomecanic foarte frecvent care apare de obicei în timpul ortostatismului sau mersului, atunci când bolta plantară a unei persoane se prăbușește la purtarea greutății. Piciorul plat, cunoscut și sub numele de arcadă căzută sau pesus planus, este o afecțiune în care piciorul nu este arcuit, ceea ce face ca întreaga talpă să intre în contact cu podeaua atunci când stă în picioare. Când arcul este complet prăbușit sau se rostogolește spre interior, aveți picioare plate, ceea ce înseamnă că vă lipsește suportul crucial pentru arc. Picioarele plate pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta ulterior. În unele cazuri, picioarele plate sunt o afecțiune ereditară.

De multe ori nu există o cauză evidentă pentru picioarele plate.

Factori de risc : obezitatea, leziune la picior sau gleznă, diferite afecțiuni care afectează mușchii, nervii sau articulațiile, artrita reumatoida, îmbătrânirea, diabetul, etc.

Uneori picioarele plate se dezvoltă ca urmare a abuzului de picior, inclusiv purtarea de încălțăminte care nu oferă suporturi adecvate de arc, stând sau mersul pe perioade îndelungate de timp cu tocuri înalte sau poziții vicioase cu presiune crescută pe picioare. Picioarele plate pot de asemenea să rezulte ca parte a procesului de îmbătrânire.

Persoanele cu talpa plană au modificari de presiune în timpul mersului în alte părți ale piciorului, ceea ce poate provoca dureri. Dacă arcul este plat, piciorul nu absoarbe șocul, iar stresul este transferat la genunchi, șolduri și partea inferioară a spatelui. În cazul arcadelor căzute, oasele gleznei nu sunt aliniate în mod optim cu piciorul, crescând riscul de rănire a gleznei și a oricărei alte articulații situate deasupra acesteia. Cu toate acestea majoritatea oamenilor nu au semne sau simptome asociate cu piciorul plat, dar unele persoane totuși suferă dureri de picior, în special în zona călcâiului sau a arcului. Durerea se poate agrava odată cu activitatea. Umflarea de-a lungul interiorului gleznei poate apărea și ea.

Diagnosticul de picior plat se stabilește de obicei după vârsta de 5 ani. Un picior plat este normal la sugari și copii mici, deoarece arcul piciorului nu s-a dezvoltat încă. Majoritatea arcadelor plantare a oamenilor se dezvoltă de-a lungul copilăriei, dar unele persoane nu dezvoltă niciodată arcada plantară. Aceasta este o variație normală a tipului de picior, iar persoanele fără arcade pot avea sau nu probleme. Unii copii au piciorul plat flexibil, în care arcul este vizibil când copilul stă sau stă pe vârfuri, dar dispare atunci când copilul stă. Majoritatea copiilor depășesc această situație fără probleme.

Diagnosticul se stabilește în urma examinării clinice și se pot utiliza diferite investigații imagistice:

– Razele X – o radiografie simplă folosește o cantitate mică de radiații pentru a produce imagini cu oasele și articulațiile din picioare. Este deosebit de util în detectarea artritei.

– CT – acest test preia razele X ale piciorului dvs. din diferite unghiuri și oferă mult mai multe detalii decât o radiografie standard.

– Ecografia – dacă medicul dumneavoastră suspectează un tendon rănit, acesta poate solicita acest test, care utilizează unde sonore pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp.

-RMN-ul. – folosind unde radio și un magnet puternic, RMN-urile oferă detalii excelente atât pentru țesuturile dure, cât și pentru cele moi.

Este nevoie de consult medical dacă aveți picioare plate și:

 • picioarele sunt dureroase, rigide, slabe sau amorțite
 • ai probleme cu mersul sau echilibrul
 • nu aveai picioare plate înainte
 • afectează doar un picior

Dacă nu aveți dureri, de obicei nu este necesar un tratament pentru piciorul plat. Tratament: Picioarele plate de obicei nu provoacă probleme, nu ar trebui să te oprească să faci activități, inclusiv sport sunt rareori un semn de ceva grav. Nu este necesar tratament pentru piciorul plat dacă nu provoacă durere.

În cazul în care picioarele tale sunt dureroase, medicul dumneavoastră vă poate sugera:

 • Suporți plantari (dispozitive ortotice) – ajuta la ameliorarea durerii cauzate de piciorul plat. Acestea pot fi concepute personalizat sau sunt modele prefabricate. Suporturile pentru arcul plantar reduc deseori simptomele.
 • Kinetoterapie – unele persoane cu picior plat au, de asemenea, un tendon de Achile scurtat, exercițiile pentru întinderea acestui tendon pot fi de ajutor.
 • Pantofi de susținere – un pantof cu suport structural poate fi mai confortabil decât sandalele sau pantofii cu un sprijin minim.
 • Fizioterapie – pentru piciorul plat dureros.
 • Interventie chirurgicala – este rareori necesară pentru picioarele plate.

Stil de viață și remedii la domiciliu:

 • Odihnă.
 • Evitați activitățile care vă agravează starea. Participați la activități cu impact scăzut – cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul – mai degrabă decât sărituri și alergări.
 • Suporți plantari – aceștia vă pot crește confortul.
 • Utilizarea de incălțăminte ortopedică, comfortabilă pe care o puteți găsi pe site-ul nostru Pantofispeciali.ro
 • Medicamente
 • Pierdere în greutate – pierderea în greutate poate reduce stresul pe picioare.

Acestea nu vor schimba forma picioarelor, dar pot ajuta cu lucruri precum durerea sau rigiditatea.

Disclaimer: aceste informații au character general și nu trebuie luate ca diagnostic. Toate întrebările și problemele trebuie adresate medicului, pentru a putea primi pentru a va informa cu privire la sănătatea dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *